Ks. proboszcz Janusz Chyła przedstawił sprawozdanie parafii za 2020 r.

Dodane: 2021-02-08

W najnowszym numerze Biuletynu Parafii pw. MBKP w Chojnicach (nr 220 z 7.02.2021) Ks. proboszcz umieścił sprawozdanie duszpastersko - ekonomiczne za rok 2020. Na naszą prośbę przekazał Chojnice TV jego treść. Poniżej jego fragmenty.

"W roku 2020 sakrament chrztu przyjęło 79 dzieci, w tym 5 pomiędzy 1 a 7 rokiem życia oraz 2 powyżej 7 roku życia. Do bierzmowania przystąpiło 75 osób, a Komunię Świętą pierwszy raz przyjęło 99 dzieci. Sakrament małżeństwa zawarło 21 par. Kapłani z posługą sakramentalną odwiedzili 130 chorych. W 2020 roku zmarło 184 parafian (w roku 2019 zmarło 154). Smutkiem napawa fakt, że jedna trzecia zmarłych przed odejściem z tego świata nie przystępuje do sakramentów. To na rodzinie osób chorych spoczywa obowiązek troski o możliwość przyjmowania przez nich sakramentów. Udzieliliśmy w minionym roku 112 500 Komunii Świętych. (...)

Akcja Katolicka z okazji I rocznicy śmierci ks. prał. Aleksandra Kłosa przygotowała wystawę fotografii jemu poświęconą. Na jego grobie został położony nagrobek zgodny z wzorem pozostawionym przez Księdza Prałata. (...) Z naszej parafii wyruszyła Pielgrzymka Rowerowa na Jasną Górę, przedłużona przez trzech pielgrzymów o Wadowice oraz jednodniowa pielgrzymka rowerowa do Piaseczna (200 km). (...)

Aby realizować cele ewangelizacyjne parafia korzysta ze środków materialnych zbieranych podczas kolekt, dochodów z dzierżawy wieży pod nadajnik telefonii komórkowej (50% oddajemy do Kurii), wpływów z usług pogrzebowych, darów indywidualnych osób, dotacji do pensji pracowników w związku z COVID-19 oraz ofiar złożonych przy okazji kolęd. W tym roku podczas Mszy świętych kolędowych złożono ofiary w wysokości 59 066,00 zł.

Pragnę podkreślić, wyrażając jednocześnie wdzięczność, że w tym trudnym czasie, kiedy wiele rodzin i osób boryka się z różnymi przeciwnościami, wzrosło poczucie odpowiedzialności za materialny byt parafii. Saldo początkowe w roku 2020 wynosiło 24703,85 zł. Wpływy do kasy parafialnej w minionym roku to 1 101 928,85 zł, rozchody 1 096 051,43 zł. Rok sprawozdawczy zamknęliśmy z dodatnim saldem w wysokości 30 581,27 zł.

Największą inwestycją zrealizowaną w 2020 roku było położenie granitowej posadzki w małym kościele za łączną kwotę 210 000 zł (posadzkę w prezbiterium oraz kamienny ołtarz, ambonę i dodatkowego wyposażenia prezbiterium to inwestycje zrealizowane w 2019 roku). Ławki, które dotychczas służyły w małym kościele, zostały przekazane do parafii św. Jakuba Apostoła w Łebie. Przystąpiliśmy do zainstalowania nowych ławek wykonanych z drewna jesionowego. W ubiegłym roku na realizację wspomnianych przedsięwzięć, a także drobnych remontów w kościele, plebanii i jadłodajni, wydaliśmy 304 123 zł. (...)

Do pomocy potrzebującym należy zaliczyć materialne wspieranie misji, w tym zbiórkę ofiar na zakup pojazdów dla misjonarzy. Dzieci z naszej parafii zaangażowały się jako kolędnicy w Papieskie Dzieło Misyjne Dzieci. W tym zakresie najbardziej znacząca była pomoc materialna dla rodzin w Aleppo. Członkowie różnych wspólnot – w tym najwięcej Misyjnych Róż Różańcowych – od początku akcji Caritas Polska Rodzina-Rodzinie otoczyli materialną pomocą rodzinom, wysyłając dla każdej z nich – aktualnie przez dwanaście miesięcy – po 510 zł miesięcznie. Pomoc dla niektórych rodzin jeszcze trwa. (...)"

Tagi: